Saiz Teks: A- A A+

| Pilihan Bahasa : English | Bahasa Melayu   |

Latar Belakang

FEBRUARI 2004 HINGGA JULAI 2016 |     OGOS 2016 HINGGA SEKARANG 

 

Sejak abad yang lalu, perubatan tradisional telah memainkan peranan yang utama dalam memberikan penjagaan kesihatan kepada manusia. Perubatan tradisional dan komplementari (PT&K) telah menjadi semakin terkenal di kalangan masyarakat bagi tujuan penyembuhan penyakit dan penjagaan kesihatan. Kerajaan Malaysia berusaha dengan sungguh untuk membangunkan bidang ini memandangkan negara kita kaya dengan sumber asli untuk dibangunkan menjadi produk kesihatan.

Perubatan tradisional dan komplementari boleh menjadi komponen yang penting dalam sistem penjagaan kesihatan negara ini agar ianya meningkatkan tahap kesihatan dan kualiti hidup rakyat Malaysia seiring dengan perubatan moden.

      

Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari (BPTK), Kementerian Kesihatan telah diwartakan di bawah Kajian dan Sokongan Teknikal pada Februari 2004. Pengurusan awal adalah pada 1 Disember 2004 di Institute of Medical Research (IMR) untuk 2 minggu. Pada 16 Disember 2004, BPTK memulakan pengoperasian di Aras 2, Block E, Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur. Kemudian, BPTK telah dibahagikan kepada beberapa cawangan iaitu Cawangan Pentadbiran dan Kewangan,Cawangan Dasar dan Perkembangan, Cawangan Amalan dan Pendaftaran dan Cawangan Latihan. Dalam tahu 2007, Aras 3 Blok BPTK telah dijadikan lokasi untuk Cawangan Kaji Selidik dan Cawangan Inspektorat dan Penguatkuasaan yang mana telah dibentuk untuk pengurusan kaji selidik dan pengawalan aktiviti amalan di BPTK.

 

FEBRUARI 2004 HINGGA JULAI 2016 |     OGOS 2016 HINGGA SEKARANG 

Penafian: Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Dasar Keselamatan | Dasar Privasi | Peta Laman | Bantuan
Paparan Terbaik Menggunakan Google Chrome Dengan Resolusi 1280 x 960.

  STATISTIK PELAWAT :     KEMASKINI TERAKHIR : 19 SEPTEMBER 2022