Aplikasi BPTK

BPTK on MYSMS

Sokongan

Mozilla

Flash

Adobe Reader

Home / Amalan / Perubatan Komplementari

Amalan Berasaskan Manipulatif


Nota: Amalan dan definisi yang tersenarai di bawah hanya sebagai rujukan sahaja dan tidak semestinya merupakan amalan yang disokong atau diendors oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Bidang amalan perubatan tradisional dan komplementari (PT&K) yang diiktiraf dan akan dikawalselia di bawah Akta PT&K 2016 [Akta 775] belum ditetapkan setakat ini dan maklumat yang berkaitan akan disiarkan dalam Warta apabila telah dimuktamadkan.


Jenis Amalan

 

Jenis Modaliti

Keterangan

Perubatan Komplementari (Amalan berasaskan Manipulatif)

Memberi tumpuan kepada struktur dan sistem tubuh, termasuk tulang dan sendi, tisu lembut, peredaran darah dan sistem limfa.

 

Kiropraktik

 

Pendekatan penjagaan kesihatan yang menekankan diagnosis, rawatan dan pencegahan gangguan mekanik sistem muskuloskeletal, terutamanya tulang belakang, di bawah hipotesis bahawa gangguan ini memberi kesan kepada kesihatan umum melalui sistem saraf.

 

Osteopati

 

Rawatan sistem muskuloskeletal (tulang, otot dan sendi) memudahkan penyembuhan badan.

 

Refleksologi

 

Amalan mengurut, memerah, atau menekan bahagian-bahagian kaki, atau kadang-kadang tangan dan telinga, dengan matlamat menggalakkan faedah terhadap bahagian-bahagian badan yang lain, atau untuk meningkatkan kesihatan umum dan kesejahteraan.

 

Urut Thai

 

Menggabungkan unsur-unsur Kesedaran, goyang lembut, mendalam regangan, dan pemampatan berirama untuk mewujudkan pengalaman penyembuhan singular

Urut Swedish

 

Merujuk kepada pelbagai teknik yang direka khusus untuk merehatkan otot dengan mengenakan tekanan, dan menggosok dalam arah yang sama dengan pengaliran darah ke jantung.

 

Urut Bali / Java

 

Juruurut Bali / Jawa melakukan kombinasi pukulan menguli, lipatan kulit, mengusap dan urutan kaki dengan posisi juruurut di atas badan pelanggan. Rawatan diikuti dengan penggunaan minyak kelapa yang dicampur dengan rempah.

Urut Shiatsu

 

Juga dikenali sebagai urutan acupressure. Juru terapi mengenakan tekanan dengan ibu jari, jari dan tapak tangan ke atas bahagian khusus tubuh pelanggan yang telah ditentukan dalam tempoh penilaian sebelum sesi urut.

 

Aromaterapi

Menggunakan bahan tumbuhan cecair yang dikenali sebagai minyak pati (EOS), dan lain-lain sebatian aromatik daripada tumbuh-tumbuhan untuk tujuan mempengaruhi mood seseorang atau kesihatan.

Urut aromaterapi menggabungkan kaedah menggunakan minyak pati dengan teknik urut Sweden untuk mendapatkan faedah terapeutik .


See also
Recommend this page to a friend! Prepare to print

Tarikh Kemaskini

Login

Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!

Kaunter Pengunjung