Aplikasi BPTK

BPTK on MYSMS

Sokongan

Mozilla

Flash

Adobe Reader

Home / Amalan / Amalan India

Perubatan Tradisional India

Nota: Amalan dan definisi yang tersenarai di bawah hanya sebagai rujukan sahaja dan tidak semestinya merupakan amalan yang disokong atau diendors oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Bidang amalan perubatan tradisional dan komplementari (PT&K) yang diiktiraf dan akan dikawalselia di bawah Akta PT&K 2016 [Akta 775] belum ditetapkan setakat ini dan maklumat yang berkaitan akan disiarkan dalam Warta apabila telah dimuktamadkan.

Jenis Amalan

 

Jenis Modaliti

Keterangan

Perubatan Tradisional India

Ayurveda

Juga dikenali sebagai "sains kehidupan', ianya adalah satu sistem perubatan tradisional yang berasal dari India. Dalam bahasa Sanskrit, Ayurveda perkataan terdiri āyus, yang perkataan, yang bermaksud 'hidup' dan Veda, yang bermaksud 'sains'.

 

Siddha

 

Suatu sistem kuno perubatan lazim di India Selatan. Bertujuan untuk kekekalan badan dan jiwa. Mengutamakan kawalan pernafasan dan diet. Meditasi dan yoga adalah sebahagian daripada sistem.

 

Unani

 

 

Penyembuhan sistem tradisional berdasarkan komposisi badan yang mempuyai empat elemen-bumi, udara, air, api dan empat humors- darah, kahak, hempedu kuning, dan hempedu hitam. Keseimbangan dalam humors menunjukkan kesihatan yang baik manakala gangguan keseimbangan mengakibatkan penyakit.

 

Yoga

 

Disiplin fizikal dan mental tradisional yang berasal dari India. Satu sistem penyembuhan berdasarkan teori dan amalan. Gabungan latihan pernafasan, postur fizikal, dan meditasi yang telah diamalkan lebih daripada 5,000 tahun.

 

Naturopati

Pengamal ini sering mencadangkan penggunaan kepada bahan-bahan semula jadi, seperti cahaya matahari, herba dan makanan tertentu, serta aktiviti-aktiviti yang mereka katakan sebagai semula jadi, seperti senaman, meditasi dan relaksasi. Pengamal perubatan ini mendakwa bahawa rawatan semulajadi membantu memulihkan keupayaan semula jadi badan untuk pulih dengan sendirinya tanpa kesan buruk ubat-ubatan konvensional. Rawatan ini ditawarkan oleh pengamal PT&K melalui sesi konsultasi.

 


See also
Recommend this page to a friend! Prepare to print

Tarikh Kemaskini

Login

Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!

Kaunter Pengunjung