Aplikasi BPTK

BPTK on MYSMS

Sokongan

Mozilla

Flash

Adobe Reader

Home / Profil

Latar Belakang


Sejak abad yang lalu, perubatan tradisional telah memainkan peranan yang utama dalam memberikan penjagaan kesihatan kepada manusia. Perubatan tradisional dan komplementari (PT&K) telah menjadi semakin terkenal di kalangan masyarakat bagi tujuan penyembuhan penyakit dan penjagaan kesihatan. Kerajaan Malaysia berusaha dengan sungguh untuk membangunkan bidang ini memandangkan negara kita kaya dengan sumber asli untuk dibangunkan menjadi produk kesihatan.

Perubatan tradisional dan komplementari boleh menjadi komponen yang penting dalam sistem penjagaan kesihatan negara ini agar ianya meningkatkan tahap kesihatan dan kualiti hidup rakyat Malaysia seiring dengan perubatan moden.

 


Landscape of T&CMD  Traditional And Complementary Medicine Division
Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari (BPTK), Kementerian Kesihatan telah diwartakan di bawah Kajian dan Sokongan Teknikal pada Februari 2004. Pengurusan awal adalah pada 1 disember 2004 di Institute of Medical Research (IMR) untuk 2 minggu. Pada 16 Disember 2004, BPTK memulakan pengoperasian di Aras 2, Block E, Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur. Kemudian, BPTK telah dubahagikan kepada beberapa cawangan iaitu Cawangan Pentadbiran dan Kewangan,Cawangan Dasar dan Perkembangan, Cawangan Amalan dan Pendaftaran dan Cawangan Latihan. Dalam tahu 2007, Aras 3 Blok BPTK telah dijadikan lokasi untuk Cawangan Kaji Selidik dan Cawangan Inspektorat dan Penguatkuasaan yang mana telah dibentuk untuk pengurusan kaji selidik dan pengawalan aktiviti amalan di BPTK.
 
Recommend this page to a friend! Prepare to print

Tarikh Kemaskini

Login

Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!

Kaunter Pengunjung